Šta je virtuelizacija i šta se njome dobija?

 

Virtuelizacija kao pojam u tehnološkom smislu opisuje sistem u kom je gostujući operativni sistem posebnim slojem softvera odvojen od fizičkog hardvera.

virtuelizacija

Osnovna ideja virtuelizacije je korišćenje softvera sa svrhom simuliranja postojanja hardvera. Virtuelizacija vam omogućava da pokrećete više nezavisnih kompjuterskih sistema na jednom fizičkom računarskom sistemu.

Virtuelizacija i njeno prisustvo u vašem IT sistemu optimizujete troškove ulaganja u hardver, odnosno maksimalno koristite postojeću opremu. Vaše poslovne procese možete izvršavati tako što će te ih optimalno rasporediti na raspoloživ hardverski kapacitet vaše opreme. Jednostvno rečeno, eliminišete prazan hod.

Postoji vise tipova virtuelizacija u IT-u i to:

Koje su prednosti virtuelizacije Servera?

U tradicionalnim IT okruženjima vaši serveri, u najboljem slučaju, vrše jednu ili dve  poslovne funkcije kojima su u potpunosti posvećeni (Email, FTP, WEB, IRC i Aplikativni serveri).

U tom slučaju neophodna je rigorozna analiza i planiranje tekućih i budućih potreba, koju je teško izvesti. (Broj istovremenih korisnika, broj zahteva generisanih po korisniku, broj operacija koje generiše samo funkcionisanje sistema u sekundi, resursna optimizovanost poslovnog softvera koji se koristi, itd.).

U tradicionalnom IT sistemu svaka značajna promena u obimu posla zahteva dodatne fizičke resurse koji se moraju obezbediti kako ne bi došlo do zastoja u poslovanju. Sve to zahteva trošak opreme i vremena, zatim brigu o kompatibilnosti novih delova i opštoj dostupnosti rezervnih delova za postojeću opremu.

Prednost virtuelnih oruženja, osim uštede koju donosi, jeste potpuna sloboda u manipulisanju vašim serverima. Njima je moguće dodavati resurse u realnom vremenu i prema dinamici vašeg poslovanja. Praviti server cluster-e i migrirati iste po vašoj hardverskoj osnovi. Neprevaziđena je lakoća pravljenja potpuno funkcionalnih kopija vašeg poslovnog sistema na bilo koji hardver kojim raspolažete, bio vaš ili iznajmljen.

Virtuelizacija servera vas oslobađa od striktnih zahteva planiranja kapaciteta i stega tradicionalne organizacije. Smanjuje rizik gubitka podataka u slučaju raznih nezgoda, odnosno prilikom fizičkog oštećenja servera.

Najčešća primena virtuelizacije

 

Virtuelizacija mrežnih resursa – Šta je njena svrha?

Mrežna virtuelizacija je metod deljenja mrežnih resursa u posebne kanale koji su nezavisni jedni od drugih. Oni mogu biti dodeljeni ili preraspoređeni serverima ili drugim mrežnim uređajima. Njena svrha je da optimizuje brzinu, pouzdanost i fleksibilnost mreže.

Mrežna virtualizacija je slična serverskoj, jer kao što se fizički serveri dele između više virtelnih mašina, tako se i fizički mrežni resursi dele između više virtelnih mreža. Ovo može biti korisno u primeni kod “multi-tenant” data centara gde je je svakom “stanaru-tenant” moguće dodeliti  više virtuelnih mašina kao i više virtuelnih mreža za povezivanje tih mašina. Jedna od najčešćih primena je odvajanje testnih od produkcionih okruženja bez dodatnog troška pravljenja i održavanja paralelne mrežne infrastrukture.

Zašto virtuelizovati desktop računar?

Kao i prethodne primene, desktop virtuelizacija  donosi specifične prednosti koje ne bi ste mogli da iskoristite u tradicionalnom IT okruženju:

  • Manji troškovi
  • Pojednostavljeno upravljanje
  • Veća sigurnost
  • Povećana produktivnost 

Poslovni procesi se odvijaju na udaljenom server i ne ulažete u jaču opremu konkretnog radnog mesta. Mašine se fizički nalaze na centralnom serveru ili server cluster-u i svi korisnički podaci se redovno i centralizovano bekapuju. Desktop virtualizacija takođe pruža prednosti potvrde integriteta podataka.

Virtualni desktop vam omogućava  pristup aplikacijama i dokumentima sa više uređaja, uključujući druge desktop računare, laptopove, thin clients, tablete i mobilne telefone. Imate pristup mobilnoj kancelariji ma gde se nalazili, sve što vam je neophodno je internet konekcija. Najpoznatije platforme za virtualizaciju su Microsoft  Hyper-V i VMWARE.

Iskustva korisnika kod kojih smo virtualizovali IT okruženje, su vrlo pozitivna, jer su uštede i olakšano upravljanje celim sistemom odmah postali očigledni a samim tim unapredili su kompletno funcionisanje IT okruženja.

Kontaktirajte nas kako bismo napravili plan i započeli virtuelizaciju vaše firme!